מצרי ביר פאבריק
קסנומקס. קסנומקס. קסנומקסV Egyptě odkryli archeologové starověkou továrnu na ביר, která nejméně před 5000 lety vyráběla nápoje ovlivňující mysl. Tím rozšířili řadu starověkých objevů souvisejících s pivem, které pomohly soudobé archeologické komunitě více porozumět historii tohoto nápoje.
Starověké pivovary na různých místech po celém světě
Nádoby na výrobu piva byly objeveny také ve východním Turecku v komplexu Göbekli Tepe (z doby před více než 11000 lety), který je archeology považovaném za jednu z nejstarších známých lidských staveb. V Mezopotámii je zpráva o výrobě piva zaznamenána na 6000 let staré sumerské desce. Jsou na ní vyobrazeni סומעריאַנס, pijící ze společné mísy pomocí rákosových brček. Nejen v neolitické Evropě, ale iv כינע bylo již před 5000 lety vařeno pivo z ječmene a jiných obilovin. Přidávaly se do něj byliny pro podporu rozšířených stavů vědomí (DMT).
Do tohoto období spadá již zmíněná 5000 let stará továrna na výrobu piva objevená ve starobylém městě אַבידאָס poblíž řeky נילו, asi 450 kilometrů jižně od Káhiry. Je ovšem známo, že nápoj nebyl ve starověkém Egyptě jen nápojem k osvěžení po práci, ale pro elity bylo ביר klíčovou součástí duchovního života a smrti.
Odhalení rozsáhlé oblasti výroby piva
Podle informací Mostafa Waziri (generální tajemník העכסטע ראט פאר מאנומענטן) existují důkazy o tom, že objevená starobylá továrna na výrobu piva je z období vlády faraona Narmera (3150 až 2613 př.n.l.), který je považován za sjednotitele Horního a Dolního Egypta.
Tým egyptských a amerických egyptologů objevil „osm obrovských výrobních zařízení“, v průměru asi 20 metrů dlouhých a 2,5 metrů širokých a některé dlouhé i přes 35 metrů, ve kterých se nachází více než 80 keramických kádí používaných k rmutování (nejdůležitější proces při vaření piva, při kterém je škrob ze sladu přeměněn na cukry).
Ze vzorků nalezených v kádích bylo zjištěno, že byly použity k ohřevu směsi obilí a vody potřebné k výrobě piva. Podle Waziriho, objevené zařízení zjevně „produkovalo ohromné množství kvasu v jednom z hlavních měst starověkého Egypta“. V časopise Abydos Archeology je uvedeno: „Pokud by všech osm zařízení pivovaru mělo srovnatelnou velikost, celková výrobní kapacita pivovaru by se blížila 50 000 litrů (nebo 100 000 pint) na jednu várku. To odpovídá skutečnému průmyslovému objemu výroby, a to i podle současných standardů.“
Propijte si pivem svou cestu do věčnosti
Od nejstarších dob starověkého Egypta byl Abydos místem velké koncentrace hřbitovů a chrámů zasvěcených staroegyptskému Bohu podsvětí Osirisovi, který byl zodpovědný za posuzování duší v posmrtném životě. Dr. Matthew Adams z Institutu výtvarných umění New York University, člen archeologické mise, se přiklání k tomu, že pivo se v Egyptě vyrábělo „nejen pro běžné pití, ale bylo využíváno jako nápoj při rituálních obřadech“. V souvislosti s výrobou piva, starou 13000 let, kterou zkoumali v jeskyni Raqefet v Izraeli, tým archeologů dospěl také k názoru, že „lidé ve starověku pili pivo proto, aby je duchovně povzneslo“. To mohlo inspirovat řadu generací včetně současných milovníků piva.