Neuvěřitelné jídlo, které se podávalo na palubě Titanicu

קסנומקס. קסנומקס. קסנומקס
6 אינטערנאַציאָנאַלע זיצונג פון עקסאָפּאָליטיק, געשיכטע און ספּיריטשאַוואַלאַטי

Režisér James Cameron ve svém filmu Titanic z roku 1997 natočil stolování jako obrovskou společenskou událost, uspořádanou pro cestující na palubě lodi. To však platilo pouze pro jednu třetinu lodních hostů.  Potopení lodi je předmětem intenzivního zkoumání historiků, ale je zajímavé, že se jen zřídkakdy zamýšlejí nad jídlem, které cestující na lodi během čtyř dnů, strávených na palubě, konzumovali. Zde se podíváme na to, jak vypadal typický stravovací den cestujících první, druhé a třetí třídy na palubě RMS Titanic.

Jaké jídlo se na palubě Titaniku připravovalo?

Protože Titanic byl jedinečnou luxusní lodí, muselo stejný standard splňovat i jídlo podávané cestujícím. Stravování bylo téměř pro všechny cestující zahrnuto v ceně jízdenky, s výjimkou luxusní restaurace à la carte, která byla přístupná pouze cestujícím první třídy.

Scéna stolování v první třídě z filmu Titanic z roku 1997. (Foto: Paramount Pictures/ Twentieth Century Fox/ MovieStills DB)

Personál Titaniku musel zajistit, aby během týdenní cesty přes Atlantik dostatečně nasytil 2 200 lidí. Zásoby zahrnovaly 34 000 kg čerstvého masa, 3 400 kg šunky a slaniny, 36 000 pomerančů, 7 000 hlávek salátu, téměř 1 000 kg kávy, 4 535 kg cukru, 15 000 lahví piva a 8 000 doutníků.

Jídlo podávané na Titaniku se odvíjelo od ekonomického postavení a třídy jednotlivých cestujících. Cestující třetí třídy (neboli steerage) si obvykle museli na transatlantickou plavbu brát vlastní jídlo, takže skutečnost, že jejich jídlo na Titanicu bylo zahrnuto v ceně lístku, pro ně znamenala obrovské zlepšení.

Cestující první třídy

Stravování cestujících první třídy bylo na palubě Titaniku zcela odlišné od stravování cestujících druhé a třetí třídy. Cestující první třídy měli na lodi k dispozici to nejlepší jídlo, které jim servírovali uniformovaní stevardi na nejlepším porcelánu, stříbrných podnosech a ve skle. Cestující první třídy měli rovněž přístup do řady luxusních jídelen, kaváren a restaurací, kam cestující druhé a třetí třídy vůbec nesměli.

Obrázek restaurace „Ritz“, ve které se mohli za příplatek stravovat cestující první třídy. (Foto: Roger Viollet/ Getty Images)

Přestože snídaně, obědy a večeře byly zahrnuty v ceně jízdenky, cestující první třídy měli možnost se za příplatek stravovat v elegantní restauraci À la Carte (přezdívané „Ritz“ a zobrazené na obrázku výše). Tato exkluzivní restaurace mohla najednou pojmout pouze 137 cestujících. Tito cestující se však mohli stravovat také v jídelním salonu, který byl největší místností na lodi a vešlo se do něj až 554 cestujících. Cestující první třídy si navíc mohli vzít jídlo do kavárny Verandah Cafè nebo Cafè Parisien.

Cestující s lístky do první třídy měli na výběr z několika lahodných jídel. Snídaně v první třídě zahrnovala lahůdky jako omelety, kotlety a na objednávku připravované steaky. Na výběr byly také čtyři různé druhy vařených vajec, tři druhy brambor a uzený losos.

Dne 14. dubna měli cestující první třídy k dispozici čtyři předkrmy, různé druhy grilovaného masa a k obědu rozsáhlou bufetovou nabídku. Jako dezert měli k dispozici lahodnou pomazánku z anglických a francouzských sýrů Camembert, Roquefort a Stilton.

Večeře pro cestující první třídy byla velkolepou společenskou událostí. Večeře se sestávaly až ze 13 různých chodů, z nichž každý byl doplněn jiným vínem. Každá z těchto večeří mohla trvat čtyři až pět hodin. Při poslední večeři se v první třídě podávaly ústřice, jehněčí, kachní a hovězí maso, pečené brambory, vařené brambory, mátový hrášek, mrkev s rýží, paštika z foie gras s celerem, waldorfský pudink, broskve v chartreuzovém želé a čokoládové a vanilkové éclairs.

Cestující druhé třídy

Cestující druhé třídy neměli na palubě Titaniku zdaleka takový luxus jako cestující první třídy, ale i tak se jim dostávalo solidní snídaně, oběda a večeře. Jídelna druhé třídy se nacházela na palubě D (Saloon). Cestující druhé třídy jedli u velkých obdélníkových stolů, které sdíleli s ostatními jim neznámými spolucestujícími, kteří se také vydávali na cestu přes Atlantik. Jídelna druhé třídy nebyla tak luxusní jako jídelny první třídy, ale přesto byla velmi honosná. Vešli se do ní všichni cestující druhé třídy a byla vybavena stěnami obloženými dubovým dřevem, podlahou pokrytou barevným linoleem, mahagonovými otočnými židlemi a dlouhými stoly.

Jídelna druhé třídy na lodi RMS Olympic, která byla zřejmě dosti podobná jídelně Titaniku, kolem roku 1911. (Foto: Wikimedia Commons)

Variabilita výběru jídel byla sice nižší, ale jídlo, které měli cestující k dispozici, zůstávalo o stupeň lepší než ve třetí třídě. Snídaně pro cestující druhé třídy byla stále poměrně působivá a cestující si mohli vybrat z ovoce, ovesných vloček, čerstvých ryb, grilovaných volských ledvinek, slaniny a  klobás, lívanců, koláčků, javorového sirupu, tří různých druhů brambor, čaje a kávy.

Dne 12. dubna 1914 byla cestujícím druhé třídy k obědu nabízena hrachová polévka, hovězí roštěná, zeleninové knedlíky, skopová pečeně, pečené brambory, roastbeef, klobása, volský jazyk, nakládané okurky, salát, tapiokový pudink, jablečné koláče a čerstvé ovoce. Výše je zobrazen jídelní lístek druhé třídy ze dne 14. dubna 1912.

Jídelní lístek druhé třídy ze 14. dubna 1912. (Foto: ullstein bild Dtl./ Getty Images)

Zajímavé je, že jídelny první a druhé třídy měly společnou galerii. Je tedy pravděpodobné, že hostům druhé třídy byly často nabízeny stejné pokrmy jako cestujícím první třídy, jen bez drahého vinného párování, které bylo součástí pouze jídel první třídy.

Cestující třetí třídy

Ve srovnání s jídelnami první i druhé třídy, byly ty ve třetí třídě velmi prosté a postrádaly jakoukoli vznešenost. Jídelna třetí třídy byla vymalována bílou barvou s jasným bočním osvětlením, dlouhými dřevěnými společnými stoly s židlemi a smaltovanými stěnami.

Jídelna třetí třídy na RMS Olympic, sesterské lodi Titaniku, kolem roku 1911. (Foto: Wikimedia Commons)

Přestože jídlo zdaleka nedosahovalo úrovně jídla podávaného cestujícím první třídy, bylo i zde překvapivě kvalitní. Cestujícím třetí třídy bylo denně k jídlu nabízeno čerstvé ovoce a zelenina. Cestujícími ze zemí jako třeba Irsko nebo Norsko byly čerstvé ovoce a zelenina pravděpodobně považovány za luxus.

Zajímavým rozdílem mezi třídami bylo to, že třetí třída nedostávala klasickou večeři. Večeře byla považována za společenskou zvyklost střední a vyšší třídy, která se nemusela nutně týkat cestujících třetí třídy. Místo toho se cestujícím třetí třídy podávala „lehká večeře“ a „tea (čaj)“. Lehká večeře se obvykle skládala z kaše, kajutových sušenek (pomáhaly při mořské nemoci) a sýra, zatímco „tea“ zahrnoval uzeniny, sýry, nakládané okurky, čerstvý chléb, máslo a samotný čaj.

שפּיץ פון Eshop Sueneé Universe

אַראָמאַלאַמפּאַ באַס-רעליעף עלעפאַנט

Ručně vyráběná aromalampa, která harmonizuje prostor nejen svým krásným designem, ale dává možnost provonět celý váš domov.

אַראָמאַלאַמפּאַ באַס-רעליעף עלעפאַנט

ענלעך אַרטיקלען